Alman Üniversitelerinde Eğitim
Almanya’da eğitim her geçen yıl Türk öğrencilerin daha fazla ilgi gösterdiği , araştırmalar yaptığı bir konu haline geldi. Öğrenim harcının olmadığı/ çok az olduğu, dünyanın önde gelen üniversitelerine ev sahipliği yapan Almanya, kısa zamanda uluslararası öğrenciler arasında öğrenim amaçlı olarak en çok tercih edilen ülkelerden biri olmuştur. Aynı zamanda çok sayıda çokuluslu şirkete de ev sahipliği yapmakta ve dinamik, kültürel ve tatmin edici bir öğrenim deneyimi sunmaktadır.
Almanya’da eğitim hakkında bilinmesi gerekenler
Almanya yabancı öğrencilere üniversitelerini açan ve farklı ülkelerden öğrencilere lisans ve yüksek lisans eğitimi sağlayan bir ülkedir. Ülkede on binlerce Türk öğrencide eğitim yapmaktadır. Almanya yılda yaklaşık 350,000 civarında uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Alman üniversiteleri ağırlıklı olarak devlet sistemine tabidir ve düşük harçlar ile eğitim vermektedirler. Alman üniversitelerinde ağırlıklı olarak eğitim dili doğal olarak Almancadır. Ancak bazı üniversiteler lisans ve yüksek lisans seviyesinde İngilizce eğitim vermektedirler.
Almanya’nın en iyi üniversiteleri yaklaşık 400.000 civarında yabancı öğrenci toplam Alman üniversite öğrencileri içinde yüzde 13 civarında bir oranı teşkil etmektedirler.
Eğitim standartları ve kalitesinin yüksekliği ile ünlü 84 Milyon nüfuslu Almanya’da 300 üniversite bulunmaktadır, bu üniversitelerin 233’ü devlet 67’i ise özel üniversitedir. Uluslararası öğrenciler bu üniversitelerde; tıptan, mühendisliğe, ekonomiden, psikolojiye kadar çok geniş alanda kalitelieğitim alabiliyorlar. Alman üniversitelerinin tamamına YÖK tarafından denklik veriliyor. Ayrıca Alman üniversitelerinden alınan diploma Amerika, İngiltere, Avustralya, Kanada ve diğer AB ülkeleriyle beraber tüm dünyada da geçerlidir.
Almanya devlet üniversiteleri genelde ülkemizde olduğu gibi öğrenciden sadece yıllık harç ücreti alınıyor. Yıllık devlet üniversite harç ücretleri 500 ila 1000 Euro arasında değişiyor. Özel üniversite ücretleri ise 5,000-30,000 Euro arası değişmektedir.
Üniversite sınavında taban puanı geçip, Türkiye’de herhangi bir özel üniversite ya da devlet üniversitesinde 4 yıllık bir bölümde okumaya hak kazanmış öğrenciler kayıtlarını kolaylıkla Almanya’da bir üniversiteye yaptırabiliyor. 3 yıl süren lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler mezun olduktan sonra 2 yıl süren yüksek lisans eğitimlerine devam edebilir ya da 1 yıl içinde iş bulmaları durumunda Almanya’da ikamet ve çalışma izni elde edebilirler.
Bir öğrencinin Almanya’daki yaşam giderleri, ülkemizde ki büyük şehirlerdeki yaşam giderleri ile kıyaslandığında çok da farklı değildir. Almanya’da bir öğrencinin konaklama ve yemek giderleri dahil aylık masrafı yalnızca 650 – 750 € arasında değişir. Ayrıca, Almanya’nın öğrencilere tanıdığı180 gün yasal part-time çalışma izni ile öğrenci eğitim ve yaşam giderlerini daha da azaltabilir. Almanya’daki üniversitelerde öğrenciler için çeşitli konaklama imkanları bulunuyor. Öğrenciler, üniversite yurtlarında, özel yurtlarda veya öğrenci evlerinde konaklayabiliyorlar. Konaklama ücretleri ise 300 ila 400 Euro arasında değişiyor.
Almanya’da eğitim yapan uluslararası öğrencilerin büyük kısmını Çin, Rusya, Bulgaristan, Polonya ve Avusturya’dan gelen öğrenciler oluşturmaktadır.
Alman üniversitelerinde uluslararası öğrenciler en çok; mühendislik, iktisat, sosyal bilimler, hukuk, dil ve kültürel çalışmalar, bilgisayar bilimleri, tıp, sanat, müzik ve spor alanlarını tercih etmektedirler.
Alman Üniversiteleri başvuru koşulları
Almanya`da yüksek öğrenim için başvuru yapmak isteyen öğrencilerin yerine getirmeleri gereken öncelikli koşullar vardır. Bunlar:
- Türkiye`de ÖSYM tarafından bir yüksek öğrenim programına yerleştirilmek veya yüksek lisans için dört yıllık bir bölümden mezun olmak / veya olabilir durumda olmak
- İstenilen düzeyde Almanca veya İngilizce bilgisine sahip olmak ve bu dil bilgisini de sertifikayla belgeleyebilmek.
TestAS Sınavı nedir?
Son yillarda alman üniversitelere basvurularda oldukca önem tasimaya baslayan ve hatta bir kac üniversitede artik dil sinavi disinda(DSH veya TestDaF) arti olarak sart kosulan TesAS sinavi hakkinda ayrintili bir makale mecburiyet olusturmustu.
TestAS sinavı, tipki TestDaF gibi genel bir merkez tarafindan yürütülür. TestAS sinavina Türkiye de de girebilirsiniz.
TestAS sinavı nedir ; özellikle NC olan bölümlerde ortalamanizin yükselmesini saglar. Örnegin girmek istediginiz bölüm yukarda anlatilan NC sistemine göre en azindan 2.0 gibi bir ortalama istiyorsa ve sizin not ortalamaniz da alman sistemine göre 2.5 civarinda kaliyorsa TestAS sayesinde notunuzu 2.0 a kadar cekebilirsiniz. Fakat TestAS sonucunuzla notunuzu maximum 1.0 yukari cekebilirsiniz.
Sinavin bir diger avantaji ise, iyi bir not almaniz durumunda, Türkiye deki egitim gecmisiniz cok iyi degilse vize basvurusunda bulunurken oldukca olumlu bir etki saglamasi. TestAS da alacaginiz iyi bir not vize sansinizi oldukca artirir hatta cok iyi bir not alirsaniz vize basvurusundan red yemeniz imkansiz gibi birsey olur.
Yalniz bu sinav yüksek lisans okumak isteyenler icin degil, lisans okumak isteyen ögrenciler icin ise yarar.
TestAS sinavinin genel yapisina gelince, sinavi hangi dilde yapacaginiza siz karar veriyorsunuz. Sinavi almanca veya ingilizce olarak yapabilirsiniz. Fakat hangi dilde yapacaksaniz o dilde seviyenizin en azindan B1 civarinda olmasi gerekiyor, aksi takdirde sorulari cok iyi anlayamayabilirsiniz.
Sinavin genel yapisina gelirsek eger, aslinda sinav IQ testinden pek bir farki yok diyebiliriz. Ögrencinin kavrama yetenegini test eden bir sinav.
TestAS Sınavı 3 kısımdan olusur:
- Sprach-Screeining: Dil sinavi. Sinava hangi dilde giriyorsaniz(almanca veya ingilizce) seviyenizi ölcen kisa bir test.
- Kerntest: Bildiginiz IQ testi.
- Studienfeldspezifische Testmodule: Okuyacaginiz bölüme göre oldukca basit temel bilgilerin yer aldigi sorular gelir.
- kisim, Almanya da egitim göreceginiz bölüme göre 4 e ayrilir:
- Geistes-, Kultur und Gesellschaftwissenschaften: Dil bilimleri veya hukuk gibi bölümleri okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.
- Ingeniuerwesen: Mühendislik okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.
- Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften: Doga bilimleri veya TIP gibi bölümlerde okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.
- Wirtschaftswissenschaften: Ekonomi ile ilgili bölümleri okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.
Sprach-Screeining sinavi bosluk doldurma seklinde yapiliyor. Asagidaki linkte sinav örneklerini bulabilirsiniz(Almanca):
https://www.testas.de/de/screening.htm
Kerntest IQ sinavi olarak yapiliyor. Ögrencinin kavrama yetenegi ölcülüyor. Asagidaki linkte örnek sinavlari bulabilirsiniz:
https://www.testas.de/de/kerntest.htm
- kisim ise bölüme göre yapiliyor. Asagidaki linkte sol tarafta okumak istediginiz bölüme göre sinav örneklerini bulabilirsiniz:
https://www.testas.de/de/modellaufgaben.htm
Sinav yilda 3 kez yapiliyor(Sadece bu yil istisnai olarak Almanya da 4 kez). Genel olarak sinav tarihlerini asagidaki linkte bulabilirsiniz:
https://www.testas.de/de/pruefungstermine.htm
Türkiye de TestAs sınavına nerede girebilirim?
- Goethe Institut Ankara
- Cukurova Üniversitesi
- Goethe Institut Istanbul
- Bilkent Erzurum Laboratory School
- Goethe Institut Izmir
- Marmara Üniversitesi – Kadiköy
- Uludag Üniversitesi – Yabanci Diller Yüksekokulu
Almanya da TestAS sınavına nerde girebilirim?
https://www.testas.de/de/zentren_de.php
Sınav ücreti 80 Euro.
Sınavda en düsük not 70, en yüksek not 130. 110 puanin altinda kaldiysaniz TestAS sertifikasini mümkün oldugu kadar hic biryerde kullanmayin. 90 puanin altinda kalirsaniz o zaman Almanya da egitim planlarindan vazgecmeniz sizin icin cok dogru bir karar olur.
Dil sinavinin sonucu direk olarak puanlamayi etkilemiyor. Dil sinavinin sonucu ayri olarak yaziyor, tipki seviye tespit sinavi gibi. Örnegin almanca veya ingilizce seviyeniz icin B1 veya B2 sonucu yaziyor.
Genel puanlama 2. ve 3. kisim sinavlarindan alinan sonuclara göre belirli olur. Genel olarak her iki sinavin ayri ayri ortalamaya etkileri asagidaki tabelede aciklanmistir:
Almanya’ya Ögrenci Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya da üniversite okumak için vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar ve kriterler nelerdir?
Türkiye’de ki eğitim geçmişiniz?
Konsoloslugun ilk sirada önem verdigi kriterdir. Egitim vizesi icin basvuru yapan ögrencinin öncelikle gercekten egitim icin basvuru yaptigina ikna etmesi gerekir. Bunun icin ögrencinin simdiye kadarki Türkiye de okul ve okuduysa egitim gecmisi incelenir ve en azindan ortalamanin üzerinde bir ögrenci olup olmadigi incelenir.
Almanya’da ki bir Üniversiteden şartlı kabul almak
Yukarda değindiğim gibi, öğrenci Almanya ya egitim amacli gittigine ikna etmesi gerekiyor. Bunun en önemli adimi ise herhangi bir alman üniversitesinden “ şartli kabul“ almaktır.
Şartlı Kabul Nedir
Almanya´ daki üniversitelere basvuru yapip bölümle ilgili kriterleri sagladiginiza dair teyit alirsiniz. Kabulünüz gecerliligi ise ancak almanca dil bilgisini sagladiginizda gecerli olmasidir. Bunu da Almanya da yaklasik 1 yil kurs gördükten sonra üniversitelerde DSH veya TestDaF sinavini gecerek saglamanizdir.
Şartlı kabul aldıktan sonra sayet varsa üniversitenin kendi dil kursunda yoksa DSH hazirlik kursu veren özel bir kursta kayit yaptiriyorsunuz. Kayit yaptiracaginiz kursun, haftalik en az 18 saat ders veren bir kurs olduguna dikkat ediniz.
En cok sorulan sorulardan biri ise hangi üniversitelerden sartli kabul alinacagi üzerinedir. Bir cok üniversitenin sartli kabul icin dil kriterleri vardir. Örnegin bazi üniversiteler hic almanca bilmeyen ögrenci adaylarina da sartli kabul verirler. Bazi üniversiteler belli seviyelerde almanca bilgisi isterler(A2,B1,B2 vs). Sitemizde bir cok üniversitenin tanitimi bulunmaktadir ve bu tanitimlarda kriterler belirtilmistir:
Diger en cok sorulan sorulardan birisi de, sartli kabul alinan üniversite ile kayit yapilan dil kursunun ayni sehir hatta ayni eyalatte olmasi gerektigi zorunlulugudur. Hic bir sekilde böyle bir zorunluluk yoktur. Örnegin üniversite kabulünüz Paderborn Üniversitesinden olabilir ama dil kursuna Berlin de kayit yaptirabilirsiniz.
Master basvurusunda ise ayri olarak not ortalamasina dikkat edilir ve Almanya da genel olarak kriter, Alman not sistemine göre ögrencinin lisans egitiminde en az 2,5 ortalamaya sahip olmasi gerekmektedir.
Almanca Bilgisi
Oldukça önem verilen bir husustur. Ögrencinin gercekten Almanya da egitime olan ilgisinin en iyi kaniti olarak degerlendirilir. Türkiye de en azindan A1 veya A2 sertifikasi olan ögrenciler vize basvurusunda her zaman bir adim öndedir. Hatta okul notlari düsük olan ögrenciler bile Goethe veya Tömer den alacaklari A2 sertfika ile bu acigi kapatabilirler.
Maddi Konular Banka hesapları ,Sponsorlar , Bloke Hesap
Öğrencinin, Almanya da ki eğitim hayati boyunca giderlerini nasıl karşılayacağını göstermesi gerekir.
Fakat bu iki yoldan Bloke Hesap açtırmak , garantöre göre vize aşamasında daha avantajlıdır. Garantör belgesi genelde formalite de kalırve garantör olacak kişi, Almanya daki yabancılar merkezi tarafındanayrıntılı incelenir ve vize başvuru süreciniz, bloke hesapla başvuruya göre biraz daha uzar. Şayet imkaniniz varsa Bloke hesap açtırmanızı öneririm. Bunun disinda bazi kaynaklar tapu, Türkiye deki bir bankadan hesap defteri vs götürmenizi de önerir, fakat bu durumlar konsolosluk tarafindan pek göz önüne alınmaz.
Niyet Mektubu
Kendinizi tanitan ve Almanya daki hedeflerinizi belirten bir veya iki sayfalik – Almanca – bir yazi yaziniz. Özellikle simdiye kadar almis oldugunuz egitime, Almanya da ki amaclariniza ve egitiminizi tamamladiginizda ne yönde bir is hayati planladiginizi belirtiniz.
Vize Basvuru Evraklari
Vize basvurusu icin bütün evraklarinizi eksiksiz götürmeye calisin. Vize basvurusu icin genel olarak asagidaki linkteki evraklari hazirlayin
ALMANYA VIZE REDDİ
Evraklarinizi düzenli bir dosya halinde sununuz.
Vize basvurunuzu eksiksiz yaptiysaniz ortalama olarak 3-6 hafta arasinda cevap alirsiniz. Sayet dil kursunuzun baslama tarihi yaklasmasina ragmen halen bir cevap almadiysaniz asagidaki numarayi arayip, vize basvurunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz:
0049 221 758 1216 ( Almanca bilen birisine arattiriniz). Aradiginizda sizden, basvuru sirasinda aldiginiz seri takip numarasini veya dogum tarihinizi isterler.
Sayet vizeniz red edildiyse ve tekrardan basvuru yapmak istiyorsaniz, öncelikli tavsiyem 2-3 ay dil kursuna gidip sertifika almaya calisin. Ayrica basvuru yaptiginiz konsoloslukta red itirazinda(Remonstrationsantrag) bulunabilirsiniz.
Remonstrationsantrag la ilgili örnek bir yazi asagida yer almaktadir:
REMONTRATIONSANTRAG
An die Deutsche Botschaft der Bundesrepublik Deutschland
Hiermit lege ich Widerspruch gegen Ihre Ablehnung meines Antrages vom (VIZE BASVURU TARIHI)
ich bitte darum, dass mir umgehend eine schriftliche Begründung der Visumablehnung übermittelt wird. In dieser schriftlichen Begründung sind alle Verwaltungsvorschriften und Anweisungen der übergeordneten Behörde , die ihre Ablehnungsgründe zum Gegenstand haben, sowie einen Vorschlag zur Heilung der von Ihnen vorgebrachten Ablehnungsgründe, die nach meiner Auffassung nicht vorhanden sind bzw. versehentlich unterstellt wurden, ohne dabei die Sachlage ausreichen zu würdigen aufzuführen .
Ich verweise hier auch auf die Anweisung des Auswärtigen Amtes zu der erleichterten Visumspraxis.
Weitere dienstrechtliche und verwaltungsrechtliche Schritte bleiben ausdrücklich vorbehalten.
Mit freundlichen Grüßen
ISIM SOYISIM
(IMZA)
Red yazisini konsolosluga yolladiktan bir ay icerisinde ayrintili bir cevap alirsiniz ve bu cevaba göre eksik görülen hususlulari tamamlayip tekrar basvuru yapabilirsiniz.
Ayrica, vize basvurusunda konsoloslukta calisan görevlinin size karsi asagilayici veya pek nazik olmayan davranislariyla karsilasirsaniz lütfen bize maille bildiriniz:
Almanya’da eğitim bursları
- Yoğunlaştırılmış Dil Kursu Bursu (ISK),
- Yaz Kursu Bursu (HSK),
- IAESTE Staj Bursu ,
- DAAD – TEV Yüksek Lisans Bursu,
- Doktora Araştırma Bursu,
- Sanatçı Bursları, Öğretim Üyeleri ve Bilim Adamlarına Araştırma Bursu,
- Yeniden Davet Bursu,
- Ögrenci Gezileri
Almanya’da eğitim ve diğer yurtdışı eğitim programları hakkında bilgi aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.